De klachtenfunctionaris in coronatijd

Aflevering 1: Linda de Boon

 

De reguliere zorg wordt her en der afgeschaald. Dus kunnen klachten van patiënten en cliënten nauwelijks uitblijven – zou je denken. Maar is dat inderdaad zo? En is in coronatijd ook de aard van de klachten veranderd? Linda de Boon, klachtenfunctionaris (KF) bij Quasir, deelt haar ervaringen.

 

“Aantal klachten gelijk”

Linda de Boon is als klachtenfunctionaris gedetacheerd bij een VVT instelling (verpleging, verzorging en thuiszorg) en bij de KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers. Daarnaast werkt ze als klachtenfunctionaris op afroep voor diverse andere zorgorganisaties. Om maar met de deur in huis te vallen: het aantal klachten is in haar beleving niet gestegen. Dit geldt zowel voor de eerste coronafase als de huidige tweede. “In het voorjaar kwamen er aanvankelijk zelfs iets minder klachten binnen. Dat is inmiddels wel weer gestabiliseerd.”

Linda de Boon-de Gorter portret

Coronagerelateerd

“Wat mij wel opvalt, is dat er relatief veel klachten verband houden met de coronamaatregelen bij zorgaanbieders”, aldus Linda. “Sommige klagers voelen zich minder gehoord. Bij anderen is er irritatie over de coronamaatregelen, of ze zijn het er niet mee eens, waardoor vervolgens misverstanden ontstaan. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun vader of moeder niet bezoeken of de geboden zorg is ineens anders dan ze gewend waren.” Hier ligt overigens een waardevolle taak voor de KF. “Bij één van de VVT instellingen waar ik gedetacheerd ben, heb ik bijvoorbeeld heel intensief contact gezocht met hun crisisteam. Zo konden zij direct leren van binnenkomende coronagerelateerde klachten; uiteraard met inachtneming van de privacy. Op die manier kon de instelling haar coronabeleid bijstellen en daarmee nieuwe klachten proberen te voorkomen.”

 

Toegankelijkheid van de KF

Volgens de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) moeten cliënten bij elke zorgaanbieder toegang hebben tot laagdrempelige klachtenbemiddeling. Maar kan de KF dit in coronatijd wel waarmaken? Linda: “In mijn werk is dat heel goed gegaan. Daar heeft corona eigenlijk weinig invloed op gehad. Mensen weten mij telefonisch en via e-mail nog altijd goed te vinden. Bij de zorgaanbieder waar ik gedetacheerd ben, blijf ik waar mogelijk fysiek aanwezig. Ook het bemiddelen bij klachten heb ik als vanouds af kunnen handelen – uiteraard met inachtneming van de richtlijnen. Maar ik hoor wel van collega’s dat een bemiddelingsgesprek op afstand, bijvoorbeeld via Zoom, soms lastig blijkt. Je kunt de emoties van de klager moeilijker zien en aanvoelen. Lichaamstaal is dan lastiger af te lezen.”

 

Maatwerk bieden

Niet bij elke zorgaanbieder is het momenteel mogelijk of gewenst om fysiek aanwezig te zijn. En hetzelfde geldt voor bemiddeling op afstand via Zoom. Linda: “Sommige zorgaanbieders hebben die mogelijkheid niet. Of het past niet in hun beleid. Voor mij als KF is het continu een uitdaging: hoe kan ik maatwerk leveren. Je weegt steeds de mogelijkheden en onmogelijkheden af. Hoe kan ik deze bemiddeling het best afhandelen? Hoe houd ik daarbij rekening met de wensen van de klager en de zorgaanbieder? En voor de KF speelt er nog iets: hoe sta je er zélf in? Hoe is jouw thuissituatie? Kun je überhaupt thuis werken of voel jij je daar niet fijn bij? Dat is wel de les die ik leer van deze coronatijd. Wat zijn per klacht de omstandigheden en wat is dan wijsheid om te doen? Juist nu probeer ik te allen tijde maatwerk te leveren voor zowel de klager als de zorgaanbieder.”

Inschrijven nieuwsbrief achtegrond

Gerelateerde artikelen

Jaarverslag CVP Wet zorg en dwang cover

Jaarverslag CVP Wet zorg en dwang beschikbaar

Het jaarverslag van de vier aanbieders van CVP Wzd’s – Adviespunt Zorgbelang, het LSR, Quasir en Zorgstem – is nu beschikbaar. Hierin lees je hoe in het uitdagende startjaar samen vorm is gegeven aan deze nieuwe functie van CVP Wzd.

Lees verder
Guido van het Erve portret

“Kom als klachtenfunctionaris uit je comfortzone”

Vier jaar is Guido van het Erve nu klachtenfunctionaris. Het vak leren is één, maar geïnspireerd en nieuwsgierig blijven een tweede. Hoe pakt Guido dat aan? Zijn tip: kom uit je comfortzone! Lees zijn ervaringen.

Lees verder
Klachtenfunctionaris van Quasir voor sociaal domein aan het werk

Opleiding Klachtenfunctionaris nu ook voor sociaal domein

Bemiddeling bij klachten is in het sociaal domein niet fundamenteel anders dan in de zorg. Reden voor Quasir om de bestaande opleiding Klachtenfunctionaris ook aan te bieden voor medewerkers van gemeenten en sociale diensten.

Lees verder
Individuele coaching van Quasir met een strippenkaart

Strippenkaart voor individuele coaching: voor een frisse kijk op uw werk

Bent u zorgprofessional op het gebied van klachten, cliënttevredenheid, zorgkwaliteit of calamiteiten? Sparren met een coach van Quasir levert waardevolle inzichten op voor uw werk en uw professionele groei.

Lees verder
Quasir Vizier krant cover

LEES NU: Quasir Vizier

Nieuws en interviews rond klachten, calamiteiten, geschillen en cliëntvertrouwenswerk leest u in de Quasir Vizier. Ons eigen magazine voor zorgprofessionals bevat interessante artikelen over scholing, zorgprofessionals in het veld en meer.

Lees verder
Persoon doet anonieme melding bij de inspectie gezondheidszorg

Een (anonieme) melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en dan?

Elke burger kan misstanden in de zorg melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Maar voor gevolgen heeft dat voor u als zorgaanbieder? Lees wat een (anonieme) burgermelding inhoudt en hoe Quasir u daarbij helpt.

Lees verder
© Quasir BV Expertisecentrum klachten, calamiteiten en geschillen Zorg en Welzijn 2021. Alle rechten voorbehouden.