Opleiding Klachtenfunctionaris nu ook voor sociaal domein

Klachtenbemiddeling binnen gemeenten en sociale diensten

Aan de Quasir Academy ronden jaarlijks vele cursisten hun opleiding tot klachtenfunctionaris (KF) af. Hun achtergrond is divers: van medewerkers op het gebied van kwaliteit, veiligheid en cliënttevredenheid tot mensen die al werken als KF. Maar één ding hadden ze tot voor kort gemeen: allemaal werkten ze in de zorg en welzijn. Onlangs is dit uitgebreid met de doelgroep medewerkers van gemeenten en sociale diensten; denk hierbij aan functies zoals klachtencoördinator en ombudsman.

 

Zorg en sociaal domein: veel overeenkomsten

Een klacht ontvangen en afhandelen, draait altijd om persoonlijke aandacht voor zowel klager als aangeklaagde. Hetzelfde geldt bij de bemiddeling tussen beide partijen. Mensen willen serieus genomen worden, of de klacht nu gaat over een voorval in de zorg of bij een gemeente of sociale dienst. Voor Quasir was het dan ook een logische stap om de reguliere opleiding KF ook passend te maken voor het sociaal domein.

Klachtenfunctionaris van Quasir voor sociaal domein aan het werk

Juridische kaders

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen het werk van de KF in de zorg en het sociaal domein. Deze hebben hoofdzakelijk te maken met wetgeving. De KF in de zorg en welzijn heeft vooral te maken met de Wkkgz, Wzd, Wvggz en Jeugdwet. Voor de KF in het sociaal domein zijn dit vooral de Awb, Wmo, Participatiewet, Jeugdwet en Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De opleiding KF besteedt hier tijdens de lesdag Juridische kaders speciaal aandacht aan voor medewerkers uit het sociaal domein. Ook delen van het examen zijn toegespitst op het sociaal domein.

“Casussen uit mijn werkveld

Eén van de cursisten die inmiddels de opleiding heeft afgerond, is Homy Koedam. Ten tijde van de opleiding werkte zij als klachtencoördinator en handhaver Participatiewet bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Homy: “Ik had al jaren ervaring in de handhaving en met de gesprekken met cliënten die daarbij horen. Maar bij handhaving is de insteek van zo’n gesprek heel anders dan bij klachtenbemiddeling. Tijdens het examen kregen we vragen over casussen uit mijn eigen werkveld. Die casussen mocht ik bovendien zelf aandragen; wel geanonimiseerd natuurlijk. Ook het rollenspel met een acteur ging over mijn werk bij de gemeente. Ik als klachtencoördinator tegenover een ‘cliënt’ die een uitkering wil aanvragen.”

 

“Luisteren, samenvatten, doorvragen

Een opleiding volgen is één, maar heb je daar ook iets aan in de dagelijkse praktijk van het sociaal domein? Homy: “Jazeker. Door de opleiding tot KF ging ik de gesprekken met cliënten op een heel andere manier voeren dan ik gewend was als handhaver. Tijdens de opleiding kreeg ik tools, tips en tricks mee die ik naderhand goed kon toepassen. Neem bijvoorbeeld een tool als LSD: luisteren, samenvatten, doorvragen. Daardoor ging ik cliënten nog meer aan het woord laten, door nog meer luisteren en door steekwoorden uit het gesprek te pakken en daarop door te vragen. Dat waren voor mij heel concrete zaken waarmee ik mijn gesprekken met cliënten beter kon sturen en afronden.”

 

De opleiding in het kort

  • geaccrediteerd door Registerplein
  • diploma bij goed gevolg
  • 14 lesdagen gedurende negen maanden
  • theorie en casuïstiek
  • gespreks- en bemiddelingstechnieken met een acteur
  • stage van minimaal vijf dagen

 

Vragen?

Meer informatie over de opleiding KF in het sociaal domein vindt u hier. Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met:

 

Siberta Hassing
Business Unit Leider van de Quasir Academy
academy@quasir.nl
085-4874012

Inschrijven nieuwsbrief achtegrond

Gerelateerde artikelen

Jaarverslag CVP Wet zorg en dwang cover

Jaarverslag CVP Wet zorg en dwang beschikbaar

Het jaarverslag van de vier aanbieders van CVP Wzd’s – Adviespunt Zorgbelang, het LSR, Quasir en Zorgstem – is nu beschikbaar. Hierin lees je hoe in het uitdagende startjaar samen vorm is gegeven aan deze nieuwe functie van CVP Wzd.

Lees verder
Guido van het Erve portret

“Kom als klachtenfunctionaris uit je comfortzone”

Vier jaar is Guido van het Erve nu klachtenfunctionaris. Het vak leren is één, maar geïnspireerd en nieuwsgierig blijven een tweede. Hoe pakt Guido dat aan? Zijn tip: kom uit je comfortzone! Lees zijn ervaringen.

Lees verder
Individuele coaching van Quasir met een strippenkaart

Strippenkaart voor individuele coaching: voor een frisse kijk op uw werk

Bent u zorgprofessional op het gebied van klachten, cliënttevredenheid, zorgkwaliteit of calamiteiten? Sparren met een coach van Quasir levert waardevolle inzichten op voor uw werk en uw professionele groei.

Lees verder
Quasir Vizier krant cover

LEES NU: Quasir Vizier

Nieuws en interviews rond klachten, calamiteiten, geschillen en cliëntvertrouwenswerk leest u in de Quasir Vizier. Ons eigen magazine voor zorgprofessionals bevat interessante artikelen over scholing, zorgprofessionals in het veld en meer.

Lees verder
Persoon doet anonieme melding bij de inspectie gezondheidszorg

Een (anonieme) melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en dan?

Elke burger kan misstanden in de zorg melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Maar voor gevolgen heeft dat voor u als zorgaanbieder? Lees wat een (anonieme) burgermelding inhoudt en hoe Quasir u daarbij helpt.

Lees verder
Petra de Wijn vertrouwenspersoon Wzd portret

De cliënten­vertrouwenspersoon Wzd in coronatijd

De coronapandemie maakt de uitvoering van de Wet zorg en dwang lastig. Zowel voor de cliënten en de zorginstellingen als de cliëntenvertrouwenspersonen (cvp). Petra de Wijn, cvp bij Quasir, deelt haar ervaringen in coronatijd.

Lees verder
© Quasir BV Expertisecentrum klachten, calamiteiten en geschillen Zorg en Welzijn 2021. Alle rechten voorbehouden.