opleiding Cliëntvertrouwenspersoon Wzd

Locatie

De Schans 18-02; 8231 KA Lelystad

Locatie

De Schans 18-02; 8231 KA Lelystad

Duur

8 maanden

Duur

8 maanden
Algemeen

Introductie:

Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. Deze wet houdt in dat mensen met een verstandelijke of psychogeriatrische beperking die gedwongen zorg (gaan) ontvangen een beroep kunnen doen op een onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon (CVP).

Voor de opleiding CVP Wzd is HBO werk- en denk niveau voor vereist. De visie van Quasir op leren voor de functie van CVP‘er is een combinatie van lesstof te kunnen interpreteren en gebruiken in de uitvoering van het werk. De lesstof bestaat voor een deel uit het volgen van e-learnings en voor een deel fysieke lesdagen (gesprekstechnieken en profilering). De stof kan door de cursisten via internet uitgediept worden. Tijdens de lessen wordt er vooral geoefend en is er ruimte om vragen te stellen en casuïstiek te delen.

Inmiddels heeft de Academy van Quasir 75% van de Cliëntvertrouwenspersonen Wzd opgeleid. De opleiding blijft zich ontwikkelingen, dit is inherent aan de ontwikkeling van deze nieuwe functie.

Opbouw opleiding:

De opleiding wordt modulair gegeven, naast het theorie en praktijk examen zijn er drie opdrachten die meetellen voor het eindcijfer. Hier wordt onder andere getoetst op de kennis van de eindtermen uit het Kwaliteitskader.

De doorlooptijd van de opleiding is circa 8 maanden, daarna volgt een theorie en een praktijkexamen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die in dienst zijn als cliëntenvertrouwenspersoon Wzd bij een CVP Wzd aanbieder. Iedere cliënt, elke vraag of probleem is uniek en vraagt om een oplossing op maat. Regelmatig geef je advies, informatie en voorlichting aan de telefoon, maar daarnaast bezoek je actief zorginstellingen waar cliënten verblijven om samen met elkaar in gesprek te gaan. Je signaleert knelpunten in de rechten van de cliënt en pakt dit proactief op richting zorgaanbieder. Je bent onafhankelijk, luistert onbevooroordeeld en je draagt bij aan de rechtspositie van de cliënt.

Voor meer informatie over de CVP Wzd, klik dan hier.

Contact:

Siberta weet alles van onze opleidingen. Heeft u een vraag of wilt u ergens over sparren? Bel met Siberta en u krijgt gelijk antwoord. Je kunt ook mailen.

  • 06 82721427
  • academy@quasir.nl
Data Brochure Schrijf u in
Interview Aria van Straten Scheper advies checlist

Advies nodig?

Benieuwd of deze training van de opleiding tot klachtenfunctionaris (KF) bij u past? Neem gerust contact op met de Quasir Academy. Wij informeren u graag over de diverse trainingen en het werk van de KF. De Quasir Academy is hét opleidingsinstituut voor professionals en organisaties op het gebied van klachtenmanagement, calamiteitenonderzoek en cliëntenondersteuning.
© Quasir BV Expertisecentrum klachten, calamiteiten en geschillen Zorg en Welzijn 2021. Alle rechten voorbehouden.